Reka Despotovica kod Gornjeg Milanovca POCRVENELA, još se ne zna ko je zagađivač

0
395

Reka Despotovica, koja protiče kroz Gornji Milanovac, juče je bila potpuno crvena, a stanovnici ovog mesta su uplašeni jer se ne zna šta je tačno ispušteno u reku i kolika je to opasnost po životnu sredinu.

Crvena boja se širila iz gornjeg toka reke na gradskom području, pa su stanovnici zabrinuti jer se i dalje ne zna šta je tačno ispušteno u reku i da li to predstavlja opasnost po životnu sredinu, ljude i životinje.

– Ujutru smo videli da je reka crvena! Preplašeni smo. Ko zna kakve hemikalije su iscurile i šta će se desiti – zabrinuto su rekli meštani.

Reka Despotovica kod Gornjeg MilanovcaFOTO: FACEBOOK / PRIVATNA ARHIVA
Reka Despotovica kod Gornjeg Milanovca

Prema nezvaničnim informacijama iz lovočuvarske službe u Gornjem Milanovcu, crvena boja nema nikakav karakterističan miris i nije primećeno da je došlo do uginuća ribe, pa se procenjuje da tečnost nije toksična, piše Kurir.

Iz kabineta predsednika opštine Gornji Milanovac saopštili su da je nadležna inspekcija za zaštitu životne sredine odmah izašla na teren kako bi utvrdila uzorak, dodaje ovaj list.

– U sredu ujutru, po uočavanju promene boje vode u reci Despotovici, lokalna samouprava je odmah reagovala. Opštinski inspektor za zaštitu životne sredine je zajedno s referentom u oblasti komunalne delatnosti opštine Gornji Milanovac izašla na teren, fotografisala zatečeno stanje i obavestila republičkog inspektora za zaštitu životne sredine zaduženog za vode. Analiza koja bude stigla od inspektora trebalo bi da otkrije zagađivača – navodi se u saopštenju.

Generalni direktor kompanije “Metalac a. d.”, Aleksandar Marković saopštio je da oni nisu utvrdili nijedan izvor zagađenja, niti kvar na svom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda.

– I sami smo bili šokirani, hitno smo reagovali i proverili ono što je bilo do nas. Potok koji se uliva u Despotovicu i koji je izazvao crvenilo vode nije “Metalčev” potok, nego pripada celom naselju koje se nalazi iznad fabrike. Ovo nije prvi put da se dešava slična situacija i da svi pomisle da je krivac upravo “Metalac”, jer se to dešava pored naše ograde, međutim nadležne inspekcije su prethodni put ustanovile da mi nismo zagađivači, tako da i sad čekamo potrebne rezulatate koji će pokazati odakle crvena tečnost u Despotovici – rekao je Marković.

FOTO: FACEBOOK / PRIVATNA ARHIVA

Iako građani kažu da ih boje koje su se pojavile najviše podsećaju na one koje se koriste u fabrici “Metalac”, Marković kaže da to nije slučaj.

– Naše boje nisu takve, one su crvene samo kad se pojave na šerpama. Ovo liči na aktivne materije koje se koriste u drugim tehnologijama, ali neću ništa da prejudiciram i sačekaćemo kao i prošli put rezultate analiza kako bi znali ko je krivac – izjavio je Marković.

On ističe da je ova kompanija prošla sve provere nadležnih inspekcija i da su dobili sve potrebne sertifikate za rad, po kojima deluju.

– Vrlo smo posvećeni očuvanju životne sredine i ekologiji. Pre desetak godina uložili smo milion evra u sisteme za prečišćavanje otpadnih voda. I sad smo spremni da uložimo u prevenciju kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali – naglasio je Marković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here