Ovogodišnja prva Parada ponosa u Beogradu, pod nazivom “Ponos Srbije” i sloganom “Matičarka, normalno”, biće održana danas sa početkom u 11 časova u Pionirskom parku.

Prema najavama organizatora, okupljeni će zatim prošetati do Studentskog parka i to preko Trga Nikole Pašića, Terazija, Kolarčevom, pa preko Trga republike i zatim Vasinom do Studentskog parka. Cela manifestacija planirano je da traje do 14 časova.

 

FOTO: PRINTSCREEN

 

Iako za sada nema zvaničnih najava da će doći do zatvaranja pojedinih saobraćajnica, jasno je da će saobraćaj u pojedinim centralnim gradskim ulicama, iz bezbednosnih razloga, ipak biti povremeno obustavljan dok bude prolazila kolona. U tom periodu, za očekivati je i da dođe do promena na određenim linijama javnog gradskog prevoza, a pre svega trolejbusima, kao i autobusima koji prelaze preko Trga Nikole Pašića i Trga republike.

 

Nezadovoljstvo statusom gej osoba

 

Organizacioni odbor Parade ponosa ranije je istakao “nezadovoljstvo statusom gej osoba u Srbiji i najavio da će tokom kampanje zahtevati priznavanje veza pripadnika te populacije pred zakonom, kako bi mogli da ostvaruju svoja građanska prava”.

 

I biciklisti na prestoničkim ulicama

 

Neće samo sutrašnja parada zatvoriti privremeno centar grada, već i tradicionalna, peta po redu biciklistička trka Beograd Velograd. Okupljanje je od 16.00 na Trgu republike, a početak vožnje je zakazan za 17 sati.

Cilj je na Slanačkom putu u “Ciglani – klubu ljubitelja teške industrije”.

 

 

Kurir / E.K