Mog sina trojica učenika svakog dana zadirkuju u školi. Govore mu da je sitan, glup i siromašan.

Mog sina trojica učenika svakog dana zadirkuju u školi. Govore mu da je sitan, glup i siromašan.

Rugaju mu se što nema tatu, smeju mu se što nema patike od 15.000 dinara, psuju mu majku. Niko neće da sedi pored njega, u klupi je sam. Bacaju mu pernicu, a on dolazi kući plačući. Pre neko veče je toliko plakao i jecao, govorio je: „Mama, ja ne mogu to više da izdržim, ubiću se“. Van sebe sam od sekiracije i straha, bojim se da se mom sinu ne desi isto što i dečaku Aleksi Jankoviću, koji se ubio zbog nasilja u školi.

Pakao u 7/2

Ovim rečima nam se obratila Drita Devrnja, samohrana majka sedmaka koji ide u Osnovnu školu „Rade Končar“ u Zemunu.

 

Očajna... Drita Devrnja
OČAJNA… DRITA DEVRNJA FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Još prošle godine ona i sin su se zbog ovog problema javljali psihologu u školi. Tražili su da dečak promeni odeljenje, ali je ta opcija ostala po strani, pošto je mališan i dalje u 7/2.

– To je psihičko nasilje koje on više ne može da podnese. Kad je jedan dečak seo pored njega u klupu, svi su mu rekli da nije normalan što je pored mog deteta. Zbog toga se mali premestio, a moj sin i dalje sedi sam. On mi kaže: „Mama, kad me vređaju, ja mislim na nešto lepo, tako mi je rekao psiholog“. Mnogo se bojim. Pitala sam za prebačaj u 7/1, prvo su rekli da nije nikakav problem, međutim, sad kažu da je u tom odeljenju dečak koji ima problematično ponašanje i da je to razlog što moj sin ne može da pređe – priča zabrinuta majka i dodaje da je njen dečak čak deveta generacija iz njihove porodice koja pohađa ovu školu.

 

„Mama, kad me vređaju, ja mislim na nešto lepo, tako mi je rekao psiholog“, tako se moj sin teši, priča majka Drita Devrnja
„MAMA, KAD ME VREĐAJU, JA MISLIM NA NEŠTO LEPO, TAKO MI JE REKAO PSIHOLOG“, TAKO SE MOJ SIN TEŠI, PRIČA MAJKA DRITA DEVRNJAFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Treba nam vremena

Maja Kostić, direktorka Osnovne škole „Rade Končar“, kaže za Kurir da su majka i učenik dolazili kod psihologa.

– Prvi put se požalila u junu 2018. godine. Već na samom početku ove godine došla je da traži premeštaj učenika iz odeljenja u odeljenje. Mi je nismo odbili, ali smo tražili malo vremena da i sami razmotrimo situaciju kako bismo reagovali u najboljem interesu učenika. U telefonskom razgovoru sa mnom rekla je da, ukoliko ne premestimo učenika, on neće dolaziti u školu, i nije dolazio, što nas je onemogućilo u brzoj akciji – rekla je Kostićeva, ali nije odgovorila da li su obavljeni razgovori i s roditeljima dece koja verbalno zlostavljaju sina Drite Devrnje.

 

Dragana Janković, majka stradalog Alekse

TRAUME ZA CEO ŽIVOT

 

FOTO: PRINTSCREEN FACEBOOK

Dragana Janković, majka dečaka Alekse koji je tragično nastradao kao žrtva vršnjačkog nasilja, kaže da je očigledno da je dečak izopšten iz vršnjačke grupe, žrtva je psihološkog i socijalnog nasilja, koje ume da bude jako surovo i bolno ukoliko dolazi od drugova iz razreda.

-Takav vid nasilja se vrlo teško dokazuje, a takođe ga je teško i sprečiti. Posledice po dete žrtvu su gubitak samopouzdanja, samopoštovanja i ogromna tuga i trauma koja ostaje do kraja života. Posebno je tužno što se deca grupišu u siromašne i bogate, lepe i ružne, sitne i krupne, mršave i debele i najopasnije od svega, što zapravo i najviše boli, nemaš tatu ili nemaš mamu – kaže Jankovićeva.

Školski psiholog preduzeo mere

DETE TREBA DA DIGNE SAMOPOUZDANJE

U izveštaju školskog psihologa Irene Josipović piše da su preduzete savetodavne mere povodom ovog problema.

– Majka je prijavila da ga nekoliko drugih učenika često zadirkuje jer je on sitniji od njih. Zbog toga je on nezadovoljan i tužan. On ima bolje drugove u odeljenju 7/1, pa su tražili prebačaj. Obavila sam s njom savetodavni razgovor i objasnila joj da deca umeju da budu gruba kada je reč o nečijem fizičkom izgledu, ali da je važno da ne prelaze meru. Posavetovala sam da rade na podizanju samopouzdanja i da ga majka ohrabri da se drugovima prikaže u zanimljivom svetlu, kroz sport ili šalu, da razvija svoje kvalitete i da bude ponosan na njih – navodi Josipovićeva. Ona dodaje da je sa učenicima koji su bili verbalno neprijatni i podrugljivi takođe obavljen razgovor.

– Majka se obratila Ministarstvu prosvete, posle čega su naše kolege stupile u kontakt sa školom. Čim ministarstvu budu dostavljene potrebne informacije, biće preduzeti odgovarajući koraci – kažu u ministarstvu.