UŽIVO: OSAM DEČAKA NA SLOBODI, SVE VEĆE NADE DA ĆE SE I OSTALI IZVUĆI! Akcija spasavanja gotova za danas, još 4 mališana i trener čekaju izbavljenje! (FOTO, VIDEO)

15:02 – Koliko je zapravo opasna akcija spasavanja dečaka pogledajte OVDE.

 

14:51 – Potvrđeno – spaseno ukupno osam dečaka!

 

14:10 – CNN javlja da je operacija spasavanja gotova za danas, pozivajući se na očevidca sa ulaza u pećinu, koji su deo operacije spasavanja.

14:08 – I osmi dečak je izvučen iz pečine i prevezen u bolnicu, javlja CNN pozivajući se na očevidce sa ulaza u pećinu, koji su deo operacije spasavanja.

13.35 – CNN javlja da je prema još nepotvrđenim informacijama spasen i 7. dečak i da je i on prebačen u bolnicu.

13.25 – Zvaničnici su otkrili šta su deca koja su spasena prvo poželela da jedu. Opširnije o tome čitajte OVDE.

 

13.20 – Potvrđeno – spasen i šesti dečak!

13.11 – Prema još nepotvrđenim informacijama i šesti dečak je spasen.

12.34 – Pojavio se prvi snimak spasavanja petog dečaka. Snimak pogledajte OVDE.

 

12.15 – Fotografije sa lica mesta prikazuju vozilo hitne pomoći kako užurbano napušta mesto na kome se nalazi ulaz u pećinu.

12.10 – Informaciju o tome da je spasen i peti dečak, preneli su i lokani mediji.

12.05 – Spasioci na Tajlandu viđeni su danas kako prenose jednu osobu na nosilima do vozila Hitne pomoći, udaljavajući se od pećine, javlja i Rojtersov očevidac.

11.55 – Kako navodi CNN reči svedoka, najmanje još jedan dečak spasen je iz pećine. Vlasti još nisu potvrdile ovu informaciju.

 

FOTO: AP

11.40 – Posle relativno suvog dana na mestu spasavanja, kišni oblaci ponovo su zaklonili nebo iznad pećine.

11.05 – Oglasila se i tetka trenera koji je zarobljen sa dečacima u pećini. Pročitajte OVDE šta je rekla.

10.55 – Šef tajlandske spasilačke misije Narongsak Osotanakor potvrdio je da je operacija spasavanja nastavljena, kao i da se nadaju dobrim vestima uskoro.

 

10.35 – Prvi dečak biće izvučen za 4 do 5 sati.

10.30 – Najavljeno je da će prvo biti izvlačeni najjači dečaci, odnosno oni koji se nalaze u najboljoj fizičkoj formi.

 

10.15 – Objavljene su prve fotografije dečaka koji su juče spaseni i to kako ih na nosilima odnose u helikopter. Pogledajte fotografije OVDE.

9.55 – Šef tajlandske spasilačke misije Narongsak Osotanakorn, rekao je da današnji spasilački tim čine isti oni ronioci koji su juče spasli 4 dečaka.

 

On je dodao da nivo vode u pećini nije zabrinjavajući.

“Jučerašnja kiša nije uticala na nivo vode unutar pećine,” rekao je Osotanakorn.

 

9.40 – Ekapol Čantavong, mladi trener fudbalskog tima odrastao je kao siroče i hteo da postane monah. Pročitajte OVDE zašto je sve to napustio i posvetio se dečacima.

9.20 – Najmanje pet vozila hitne pomoći vratilo se kod ulaza u pećinu, jer su se ronioci vratili u poplavljene tunele kako bi stigli do 8 dečaka i njihovog trenera koji su i dalje zarobljeni.

9.10 – Jedan od ronilaca je saopštio da je operacija spasavanja preostale dece i trenera u pećini nastavljena.

On je dodao da su u pećinu ušli isti ronioci koji su učestvovali u lučerašnjoj akciji.

 

9.00 – Juče je otpočeta akcija spasavanja, a spasioci su iskoristili trenutak jer je kiša prestala da pada da bi spasli prvu grupu od četvorice dečaka.

 

Nastavak akcije ugrozila je jaka kiša, pa je ona morala biti stopirana.

Svi spaseni dečaci odmah su prebačeni u bolnicu i kako se navodi, u dobrom su zdravstvenom stanju.

7.15 – Milioner Ilon Mask je na svom Tviter nalogu podelio fotografije i video-snimke metalne podloge za koju tvrdi da bi mogla pomoći spasavanju grupe dečaka zarobljenih u pećini na Tajlandu. O čemu se radi, pročitajte OVDE.

 

6.45 – Podsetimo, 12 dečaka i njihov fudbalski tim ušli su u pećinu 23. juna. Nakon što su pronađeni, otpočet je rad na njihovom spasavanju, koje je izuzetno komplikovano jer su tuneli koji vode do pećine poplavljeni, pa dolazak u pećinu predstavlja izazov i za iskusne ronioce.

Dečaci, od kojih neki ne znaju da plivaju, niti rone, treba da prerone i prepešače opasn put kroz mračne tunele dug 4 kilometra.

Jedan od ronilaca koji je učestvovao u akciji spasavanja je poginuo pošto je ostao bez vazduha tokom ronjenja i to kada se vraćao sa misije u kojob je deci dostavljao boce sa kiseonikom.

Kurir.rs

Foto: Reuters, EPA, AP